MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe lody z mascarpone i śmietanki. Dodaję do nich truskawki albo inne owoce. Wystarczy zmieszać i zamrozić kilka składników

Redakcja
Serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowania domowych lodów.
Serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowania domowych lodów. 123rf/titovstudio/zdjęcie ilustracyjne
Kremowe, bogate w smaku lody z mascarpone i owocami to pomysł na pyszny domowy deser. W sam raz na coraz cieplejsze dni. Przygotujesz je w kilka chwil z zaledwie kilku składników. Do zmrożenia lodów wystarczy pięć godzin, więc jeśli zrobisz deser rano, to możesz podać go od razu po obiedzie. Sprawdź mój przepis na pyszne, domowe lody z mascarpone i śmietanki.

W skrócie

Wiosną i latem chętnie sięgamy po przepisy na domowe lody. Nic dziwnego, bo żeby je zrobić, nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych narzędzi ani trudno dostępnych składników. Niektóre z nich idealnie nadają się do zamrażania i przygotowania lodów. Takim składnikiem jest np. serek mascarpone. Wystarczy połączyć go ze śmietanką, posłodzić i dodać ewentualnie odrobinę wanilii.

Lody z mascarpone wychodzą cudownie kremowe, gęste i bogate w smaku. Możesz też do nich dodać ulubione owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie. Jeśli chcesz, udekoruj owocami lody z mascarpone albo pokrój owoce wcześniej, dodaj do masy i zamroź razem z lodami. W ten sposób możesz przygotować np. lody truskawkowe z mascarpone. Obie wersje są pyszne. Masę lodową możesz umieścić w małych pojemnikach na lody lub jednym dużym pudełku. Wszystko zależy od twoich preferencji oraz oczywiście rozmiaru zamrażarki.

Domowe lody z mascarpone i owocami - przepis na wyśmienity deser

Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie
Porcja: ok. 400 g lodów
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 150 g śmietanki,
  • 1 łyżka cukru lub 3 łyżki syropu klonowego,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • szklanka ulubionych owoców (np. truskawek).

Jak zrobić domowe lody z mascarpone i śmietanki?

  1. Do naczynia miksera włożyłam mascarpone, wlałam śmietankę i zmiksowałam na wolnych obrotach.
  2. Dodałam cukier, wanilię i miksowałam do uzyskania gładkiej masy.
  3. Truskawki pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do masy lodowej.
  4. Całość przelałam do pojemników na lody.
  5. Włożyłam lody na całą noc do zamrażarki.
  6. Jeśli chcesz, żeby lody były idealne do nakładania, wyjmij je z zamrażarki po ok. 5 godzinach. Po tym czasie trzeba będzie poczekać, aż trochę się roztopią, żeby je nałożyć.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe lody z mascarpone i śmietanki. Dodaję do nich truskawki albo inne owoce. Wystarczy zmieszać i zamrozić kilka składników - Strona Kuchni

Wróć na hel.naszemiasto.pl Nasze Miasto