MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Zobacz również

Cezary Kulesza: Jesteśmy dumni ze stylu gry i postawy naszej drużyny

Cezary Kulesza: Jesteśmy dumni ze stylu gry i postawy naszej drużyny

Rewelacyjna zabawa na Dniach Rudy Śląskiej! Gwiazdy muzyki i moc atrakcji ZDJĘCIA

Rewelacyjna zabawa na Dniach Rudy Śląskiej! Gwiazdy muzyki i moc atrakcji ZDJĘCIA

Polecamy

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Horror w ulubionym wakacyjnym kraju Polaków! Nie do wiary, co znalazły dzieci!

Horror w ulubionym wakacyjnym kraju Polaków! Nie do wiary, co znalazły dzieci!

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca