MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Inwestycje w Łodzi. Modernizacja boisk ŁKS-u za ponad 7 milionów

Inwestycje w Łodzi. Modernizacja boisk ŁKS-u za ponad 7 milionów

Podgórskie Letnie Koncerty w kościele św. Józefa w Krakowie. Sprawdź program

NOWE
Podgórskie Letnie Koncerty w kościele św. Józefa w Krakowie. Sprawdź program

Polecamy

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Coraz mniej czasu na złożenie wniosków o dopłaty

Coraz mniej czasu na złożenie wniosków o dopłaty

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru