Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Połaniec i Klimontów najlepsi w finale wojewódzkim Pucharu Tymbarku U-12 [FOTO,WIDEO]

Połaniec i Klimontów najlepsi w finale wojewódzkim Pucharu Tymbarku U-12 [FOTO,WIDEO]

Ogromny pożar na Dolnym Śląsku! Płonie składowisko odpadów

AKTUALIZACJA
Ogromny pożar na Dolnym Śląsku! Płonie składowisko odpadów

Polecamy

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Pięć litrów amfetaminy w samochodzie. Podejrzany w areszcie

Pięć litrów amfetaminy w samochodzie. Podejrzany w areszcie

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze