3 z 8
Poprzednie
Następne
Przepis na karpatkę. Jak ją zrobić? Jak długo ją piec? Co zrobić, żeby ciasto było chrupiące? Z czego robi się karpatkę?
Tak krok po kroku zrobisz karpatkę
By zrobić karpatkę, w pierwszym kroku należy wlać do garnka 0,5 L mleka, masło i cukier. W tym samym czasie trzeba wymieszać 200 ml mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z masłem i cukrem, trzebadodać mleko dobrze połączone z mąkami i mieszać tak długo aż zgęstnieje. Następnie należy odstawić do wystudzenia pod przykryciem.
Potem trzeba zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie jednoletnia masa. Należy też to wystudzić. Trzeba włączyć piekarnik na 200 stopni. Stale miksując, dodawać po jednym jajku.