Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Zobacz najlepsze pizzerie na Helu. Gdzie wybrać się na pizzę w lutym 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze pizzerie na Helu
Najlepsze pizzerie na Helu Vima
Przeczytaj gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę na Helu. To niewątpliwie przysmak lubiany na całym świecie. Chyba każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wielu na zawsze zostało jej fanami. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy znajdziesz w pizzeriach na Helu. Zerknij do katalogu firm i wybierz ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach na Helu

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki spotykane na niej to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach na Helu. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

Jest to rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatkami mogą być: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii na Helu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie na Helu

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Jak powstała pizza?

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca wprowadził pizzę na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.

Popularność tego dania obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W innych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię na Helu. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na hel.naszemiasto.pl Nasze Miasto